“Project XY”: audiovisuele totaaloplossing voor klaslokalen, vergaderzalen en conferentiezalen

Klant: Vrije Universiteit Brussel (VUB)
Expertise & industrie: Audiovisual solutions voor onderwijs
Technologie: AV over IP, recording, streaming, LED wall, conferencing system, projectors, camera tracking

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) is een Belgische universiteit die streeft naar duurzame en state-of-the-art technologieën op het gebied van audiovisuele oplossingen.  Na een proces van enkele jaren met verschillende demosessies van verschillende technologische oplossingen, heeft de VUB resoluut gekozen voor Axians AV om dit prestigieuze project in goede banen te leiden. Samen met de ICT-diensten van de VUB hebben we een AV over IP-netwerk uitgerold dat alle bronnen en alle zalen met elkaar verbindt.

Hoe werkt het?

De meer dan 300 encoders en decoders vormen het hart van de AV-oplossing.  In totaal zijn 14 klaslokalen uitgerust met laserprojectoren, interactieve schermen en een automatisch cameratrackingsysteem dat wordt aangestuurd door beamtrackingmicrofoons.  4K PTZ-camera’s leggen zowel de leerkracht als het publiek vast.  Een intuïtief controle- en beheersysteem leidt de gebruiker door alle AV-technieken.

“Als het gaat om installaties op locatie, moet alles natuurlijk zo eenvoudig mogelijk zijn. Wat je wil is dat een leerkracht die een aula binnenkomt hooguit twee kabels moet inpluggen, iets moet doen op een touch panel en dat hij eigenlijk zoveel mogelijk zelf kan doen zonder de audiovisuele diensten te moeten bellen. Daarom is een integrator van groot belang. Uiteindelijk is het ons doel om goed onderwijs centraal te stellen.”

Stijn Van Achter, innovation coordinator bij Vrije Universiteit Brussel

De boardroom is uitgerust met een state-of-the-art multimedia conferencing systeem dat we naadloos integreren in het meubilair.  Een 130-inch indoor LED-wall zorgt voor een unieke kijk- en presentatie-ervaring voor alle deelnemers.

Toen de COVID-pandemie het leven zoals we dat in België (en in de rest van de wereld) kenden, verstoorde, kon de VUB gewoon doorgaan met lesgeven. Dankzij de opname- en streamingoplossing die Axians AV leverde als onderdeel van het XY-project, kon de VUB de lessen virtueel voortzetten zonder al te grote problemen.

Project XY is niet alleen vanuit esthetisch oogpunt eigentijds.  Bij het ontwerp werd ook veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Moderne technologieën en toepassingen moeten bijdragen tot een duurzamere campus – een doelstelling die in het strategisch plan van de universiteit werd benadrukt.

Onze diensten omvatten het volledige projectmanagement, ontwerp, engineering, installatie, configuratie en programmering van de complete audiovisuele oplossing.