Cyberrisico's zijn overal. Dit betekent dat organisaties niet alleen hun cyberbeveiliging moeten verbeteren, maar er ook over moeten nadenken in termen van risico's en een holistische benadering van risicomanagement nodig hebben, die identificatie, bescherming en reactie omvat. Een einde maken aan cyberrisico's is niet eenvoudig, maar de afgelopen jaren is er een nieuw hulpmiddel in de cybersecurity toolbox ontstaan: cyberverzekering.

Een cyberverzekering biedt organisaties, net als andere soorten aansprakelijkheidsverzekeringen, verschillende dekkingen in het geval van een cyberincident, -inbreuk of specifieke aanval. Cyberverzekeringen stellen bedrijven in staat om de kosten van het herstellen van cyberincidenten over te dragen. Een polis kan de kosten dekken van schade aan anderen, winstverlies en de kosten van het onderhandelen over ransomware.

Hoe verkrijg je een cyberverzekering?

Uw organisatie realiseert zich een cyberverzekering nodig te hebben, en wat nu? De eerste taak is om de huidige beveiligingsarchitectuur te evalueren en te begrijpen wat er nodig is om in aanmerking te komen voor een sterke cyberbeveiligingspolis.

De basis die een organisatie nodig heeft:

  1. Multi-factor authentication (MFA). Deze tool voor identiteits- en toegangsbeheer helpt bij het voorkomen van diefstal van aanmeldgegevens en voegt een beschermingslaag toe voor gebruikersaanmeldingen.
  2. Endpoint detection and response (EDR).  Deze monitoringtool heeft menselijke of geautomatiseerde reacties nodig op endpointwaarschuwingen.
  3. Systeem backups. Back-ups moeten regelmatig worden gemaakt, versleuteld, offline blijven en routinematig worden getest om hun functionaliteit te verifiëren.
  4. E-mailfiltering en webbeveiliging. Door de toenemende frequentie van aanvallen waarbij zakelijke e-mail gecompromitteerd wordt, is het beveiligen van e-mail noodzakelijk om zich te verdedigen tegen cybercriminelen.
  5. Patch management. Veel aanvallen beginnen met externe blootstelling en helaas had meer dan de helft van alle inbreuken die door kwetsbaarheden worden veroorzaakt, voorkomen kunnen worden met de juiste patches. Het implementeren van een regelmatige patchmanagementstrategie houdt deze bedreigingen tegen.
  6. Incident response planning and testing. Het is cruciaal om een ster incident response plan te hebben en dat plan te testen om zeker te zijn dat het werkt. Zo kunnen tijd, kosten en data bespaard worden, als het worst-case scenario zich voordoet.
  7. Training van medewerkers. Gebruikers kunnen de eerste verdedigingslinie zijn, maar ook een belangrijk doelwit als het gaat om cybercriminaliteit. Het opbouwen van een sterke cultuur van beveiligingsbewustzijn kan pogingen tot phishing voorkomen, vertrouwelijke gegevens beschermen en de algehele beveiliging van een organisatie exponentieel verhogen.
  8. Beperk domeinrechten voor accounts. Als er een inbreuk plaatsvindt, kan laterale beweging de grootste zorg van een organisatie zijn. Door te beperken hoe gebruikers zich door de omgeving kunnen bewegen en waartoe ze toegang hebben, beperkt een bedrijf ook hoe een hacker zich door het systeem kan bewegen als hij toegang zou krijgen door middel van diefstal van inloggegevens.

Waarom u een cyberverzekering nodig hebt

Het implementeren en beheren van deze maatregelen is een aanzienlijke onderneming voor elke organisatie, die middelen en budgettaire overwegingen vereist. Dus waarom zou je in dit alles investeren alleen maar om een verzekering af te sluiten? Dit is waarom:

  • Risico-overdracht: een cyberverzekering helpt risico’s over te dragen, zodat het bedrijf niet ALLE cyberrisico’s op zich neemt.
  • Groei en veiligheid: het helpt de organisatie te groeien door de uitdaging aan te gaan om positieve veranderingen door te voeren en hun security traject te vervolgen.
  • Meer waarde: een veilig bedrijf is waardevoller voor klanten, partners en de markt.
  • Toegang tot hulpmiddelen: het verbindt organisaties met experts en middelen op het gebied van risicobeperking.
  • Incident Response Framework: cyberverzekering biedt een gestructureerde aanpak voor het afhandelen van incidenten.

Hoewel cyberverzekeringen risico’s niet volledig uitsluiten, dienen ze als vangnet en zorgen ze ervoor dat bedrijven weerbaar zijn wanneer ze worden geconfronteerd met cyberbedreigingen.

Hoe een verzekering afsluiten

Nu de voordelen en vereisten duidelijk zijn, is het resterende deel van de puzzel het aanschaffen van een verzekering. Elke polis, elk bedrijf en elke risicofactor is anders, dus samenwerking met een verzekeringsmakelaar is cruciaal bij het kiezen van de juiste polis voor het bereiken van specifieke beveiligings- en bedrijfsdoelen.

Verbeter uw verzekerbaarheid met Axians.

Als vertrouwde IT-partner helpen we u graag met de juiste tools om uw verzekerbaarheid te verbeteren. In samenwerking met Arctic Wolf helpen wij u om uw organisatie cyberveiliger te maken. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Graag meer informatie?