Vanaf dit jaar sponsort Axians topsporter Louis Clincke op weg naar de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs. Vandaag is hij eindwinnaar in de Wereldbeker Para-cycling in de wegrit. Een ideaal moment om de mens achter de atleet te leren kennen.

In mei 2013 kwam Louis zwaar ten val met zijn motorfiets en ging na een lange revalidatietocht op zoek naar een nieuwe uitdaging. “Ze gaven me 3% overlevingskans, maar ik bleef positief en vocht terug.” Veertig operaties en één succesvolle kermiskoers in 2017 later koos hij resoluut voor het leven als topsporter in “Men Cycling” met beperking graad 4 (MC4). “Hoe lager je invaliditeitsgraad, hoe zwaarder je beperking. En net als de klassieke topsporters kennen wij strakke trainings- en voedingsschema’s.” Het hielp hem in de zomer van 2018 naar brons op het WK Wielrennen in Maniago (Italië). “Samen met mijn huwelijk met Lien, één van de twee meest onvergetelijke momenten dat jaar.”

Lang zou Louis niet op zijn roze wolk zitten, want amper vijf maanden later sloeg het noodlot opnieuw toe: een tweede aanrijding. “Op amper één kilometer van mijn eerste ongeval, maar de gevolgen waren groter, vooral mentaal. Ik verloor mijn perspectief op Tokyo 2020, en beleefde alles vanaf 2013 opnieuw.” De komst van zijn dochter Irène in het najaar van 2019 gaf Louis boost. “Ze gaf me de energie om door te zetten, ondanks mijn aanhoudende knieproblemen en het Steven Johnsons Syndroom. In 2022 werd dat bekroond als vicewereldkampioen op de weg- en tijdrit. Ik sloot ook mijn seizoen af als wereldbekerleider, het geluk zat me opnieuw mee.”

Ook dit jaar trok Clincke de eindwinst in de wereldbeker naar zich toe. “Hiermee sprokkelde ik bijna voldoende punten voor een kwalificatie voor de Paralympics. Ik moet de top 3 halen op het WK in Glashow deze zomer. Met de het Belgisch team zal ik in augustis meedoen aan de wedstrijden op de weg, inclusief tijdrit en de competitie op de piste.” Ondanks het beladen programma ontbreekt het Louis duidelijk niet aan teamspirit.

Ook sponsoring blijft nodig om de sportambities van de topsporter te realiseren.  “Vanuit Sport Vlaanderen krijgen we financiële ondersteuning, maar dat is onvoldoende om de onkosten aan reizen voor wedstrijden en materialen te dekken.” Axians geeft daarom graag een duwtje in de rug. ‘Ik droom luidop van een regenboogtrui én een paralympische titel in Parijs. Het zou mooi zijn dit met iedereen die me in mijn parcours steunde, te kunnen delen en zo een stukje terug te geven.”

 

Axians supportert luidkeels mee en bedankt Louis nu al voor zijn doorzettingsvermogen en positivisme, een human story with an inspiring touch!

Supporter mee en volg Louis: 😊