Graincam Mobile app

Customer: CNHi
Expertise & industrie: Custom Application Development om het oogstproces te faciliteren
Technologie: Mobile app development, AI, TensorFlow, Azure

CNH industrial is een materieel- en dienstenbedrijf van wereldklasse dat het nobele werk van land- en bouwarbeiders duurzaam bevordert. In Zedelgem staat CNH Industrial Belgium in voor het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van maaidorsers, balenpersers en hakselaars van het merk New Holland. Axians is reeds verschillende jaren een innovatiepartner van CNHi Zedelgem, en meer specifiek van het Precision Farming Department, waarbij digitale oplossingen worden ingezet voor precisielandbouw. Precisielandbouw streeft naar productie-optimalisatie in plaats van maximalisatie: de opbrengst per m² zo hoog mogelijk brengen, met zo weinig mogelijk impact op de omgeving, door het gebruik van (kunst)mest, gewasbeschermingsmiddelen, water, enz. te beperken.

 

Met AI graanverlies tijdens het oogstproces beperken

De GrainCam Mobile app berekent het graanverlies bij het oogsten. De bestuurder neemt een foto van het veld achter de machine en aan de hand van AI wordt het aantal achtergebleven graantjes automatisch geteld. De gegevens worden gecombineerd met de kenmerken van de maaidorser, om zo het graanverliespercentage automatisch te berekenen en advies te geven voor optimalisatie, bvb. sneller of trager rijden. Het automatisch tellen bespaart de bestuurder uiteraard tijd en verzekert accuraatheid. De combinatie met advies voor bijsturen zorgt voor verhoogde efficiëntie van het oogstproces.

“De GrainCam Mobile app is een mooi voorbeeld van hoe technologie en digitalisering niet alleen bijdragen tot de productiviteit maar ook tot een duurzamer proces. En zo hebben we samen met CNHi ook andere uitdagingen uitgelicht en oplossingen ontwikkeld die mee bouwen aan hun verhaal van precisielandbouw en aan een duurzamere toekomst.”  

Vermeersch Roel

Business Unit Manager at Axians

Een bekroonde oplossing met toekomstperspectieven

De applicatie werd ontwikkeld door Axians voor CNH Industrial Zedelgem. Op SIMA Paris, een toonaangevende beurs voor duurzame en efficiënte landbouw die plaatsvond in november, werd de app aan het grote publiek voorgesteld en meteen ook een bronzen Innovation award toegekend, in de categorie From Harvest to Storage. Enkele weken later volgde dan de verdere uitrol van de mobiele app, gratis beschikbaar voor Android en iOS in de app stores.

Vandaag kan de app ingezet worden bij graanoogst, maar uitbreidingen voor toepassing op andere gewassen zijn alvast in ontwikkeling. Het model wordt verder getraind via de foto’s die de gebruiker vrijwillig kan doorsturen naar CNHi voor continue optimalisatie, waar de gebruiker optioneel aan kan meewerken door de genomen foto’s door te sturen naar CNHi.

Voordelen

Betere coördinatie op het veld

De bestuurder wordt begeleid bij het aanpassen van zijn snelheid om de opbrengst te optimaliseren.

Tijdsefficiënt

Bespaart tijd doordat de korrels niet handmatig geteld hoeven te worden.

See for yourself!

Download de gratis app in de App store of Google Play store en probeer het uit!