Gestandaardiseerde retail oplossing voor een specialist in orthopedische producten en schoenen op maat

Klant: House of Feet – De Prêtre
Expertise & industrie :  ERP, Software & Application development voor retail
Technologie : SAP Business One, Point of Sales CitiXsys

In vijf generaties tijd is De Prêtre Orthopedie (Huis van de Voeten) uitgegroeid tot een modern, eigentijds orthopedisch centrum met een betrouwbare reputatie in heel België. Met SAP Business One koos De Prêtre voor de integratie van alle kernprocessen in één en hetzelfde standaard ERP-pakket. Het financieel beheer van het bedrijf, alsook het klantenbeheer, de aan- en verkoop, en de managementrapportering zijn allemaal gebaseerd op een gestroomlijnd platform, gebouwd en geïmplementeerd door Axians.

Hoe werkt het?

Axians bouwde een krachtige ERP-tool, met de nodige aandacht voor de karakteristieken van een KMO-omgeving. Tien gebruikers, verspreid over vestigingen in Brugge, Ieper, Aalst, Lokeren en Oostende, kunnen nu terugvallen op dezelfde, continu up-to-date gegevens.

De compatibiliteit van het pakket zorgt voor een vlotte samenwerking met andere applicaties. House of Feet gebruikt een aangepaste oplossing die naadloos communiceert met SAP Business One voor de interactie met de zorgverzekeraars.

Door het groeiende aandeel van retail in hun activiteiten, werd extra aandacht besteed aan de aankoop- en verkoopfunctionaliteiten van het pakket. Samen met de automatisering van de volledige administratie is dit onderdeel de motor van de oplossing. Vanwege de specifieke aard van de productie, met een hoge mate van maatwerk, heeft het projectteam besloten om de aansturing van de productie vooralsnog buiten de scope van het project te laten.

“Ik ga ervan uit dat we dankzij SAP Business One onze voorraad met zo’n 15 procent kunnen laten krimpen. Als je weet dat dit een jaarlijkse besparing van 150.000 tot 200.000 euro betekent, begrijp je dat de investering in het pakket zich snel kan terugverdienen.

Geert De Prêtre, Manager bij De Prêtre – House of Feet

Axians onderzocht ook of bepaalde processen in het bedrijf verder konden worden geautomatiseerd. Bij De Prêtre is de voorbereiding van een dossier voor het RIZIV (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) essentieel voor terugbetalingen. Door dit specifieke proces te automatiseren met behulp van de Axians file module, konden niet alleen de terugbetalingen van het RIZIV nauwkeuriger en sneller worden afgehandeld, maar werd de behandeling van de dossiers ook geïntegreerd in de ERP-structuur.

De Axians dossiermodule is een handige tool voor alle bedrijven die hun dossieropvolging of dossierbeheer op een meer gedetailleerde manier willen automatiseren binnen hun bedrijfsprocessen. Op die manier kan niet alleen tijd worden bespaard, maar kan ook de dienstverlening aan de klanten worden verbeterd. Bij De Prêtre werd het RIZIV-dossier geautomatiseerd, maar dezelfde dossiermodule kan ook gebruikt worden voor de correcte afhandeling van een geboortelijst in een babywinkel of een ISO-gecertificeerde klachtenbehandeling binnen uw bedrijf.

Voordelen

Efficiënter stock management

De overstap naar SAP Business One zorgde voor meer duidelijkheid bij De Prêtre en verkleinde de foutenmarge.

Rapportage en statistieken bieden toegevoegde waarde

Dankzij het nieuwe systeem kan De Prêtre precies nagaan wat de verkoopcijfers en marges zijn per merk of soort schoen – zelfs per schoenmaat.

Verbeterde organisatie en structuur

De standaardprocessen van een systeem als SAP hebben hun waarde bewezen bij vele bedrijven. Door hun organisatie aan te passen aan deze processen, profiteert De Prêtre nu van de knowhow en ervaring van al deze voorgangers.